Surówka z białej kapusty coleslaw
Opublikowano: 18.03.2022 r.
Kapusta biała, marchewka i odrobina cebuli tworzą harmonijną bazę surówki coleslaw, a kremowy sos z majonezu light i jogurtu naturalnego 2% nadaje jej wyjątkowy smak. Połączenie świeżych warzyw i lekkiej, ale pysznej dressingu sprawia, że ta klasyczna surówka jest idealnym dodatkiem do wielu dań.
Składniki dla 4 porcji:
- Kapusta biała - 350 g
- Marchewka - 100 g
- Cebula - 100 g
- Majonez light - 45 g
- Jogurt naturalny 2% - 75 g
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, sok z cytryny
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- tarka, duża miska
Przepis krok po kroku
- Umytą kapustę posiekaj.
- Włóż kapustę do miski, dodaj łyżeczkę soli i ugnieć rękami. Pozostaw na godzinę.
- Po tym czasie wylej powstały w misce sok.
- Dodaj do kapusty startą na tarce, obraną i umytą marchewkę.
- Dodaj także posiekaną drobno cebulę.
- Wlej około łyżkę soku z cytryny, dodaj majonez, jogurt, sól i pieprz. Wymieszaj.
- Surówkę udekoruj natką pietruszki.
- Odstaw na minimum 2 godziny do lodówki.
Komentarz dietetyka
Surówka jest dobrym źródłem witamin i składników mineralnych. Dodatek majonezu dostarcza kwasów tłuszczowych nasyconych. Nie są one pożądane w nadmiarze w diecie osób z problemami dotyczącymi układu krążenia.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości