Surówka szwedzka
Opublikowano: 25.04.2022 r.
Ogórek, ocet jabłkowy i cukier to kluczowe składniki tej prostej i orzeźwiającej surówki szwedzkiej. Z chrupiącymi kawałkami ogórka, delikatnie słodkim i kwaśnym smakiem octu oraz szczyptą koperku, ta surówka jest doskonałym dodatkiem do obiadu.
Składniki dla 5 porcji:
- Ogórek - 1500 g
- Marchewka - 100 g
- Papryka czerwona - 150 g
- Ocet jabłkowy - 70 ml
- Cukier - 100 g
- Koperek ogrodowy świeży - 20 g
- Przyprawy - sól, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca, pieprz kolorowy ziarna
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- słoiki, miska, rondelek
Przepis krok po kroku
- Ogórki dokładanie myjemy, a następnie kroimy je w talarki. Tę samą czynność powtarzamy z marchewkę.
- Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w paski.
- Sól (50 g) rozpuszczamy w wodzie (1 l). Zalewamy nią warzywa i pozostawiamy je na kilka godzin. Następnie odcedzamy je.
- Do wyparzonych i suchych słoików układamy warzywa. Do każdego dodajemy ziarna pieprzu kolorowego, ziele angielskie, gorczycę oraz koperek.
- Na koniec przygotowujemy zalewę do sałatki. Do rondelka wlewamy ocet jabłkowy, wodę (0,5 l) oraz dodajemy cukier. Składniki należy zagotować.
- Do każdego słoika dodajemy gotową zalewę. Szczelnie je zamykamy i pasteryzujemy około 15 minut.
Komentarz dietetyka
Surówka ma wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać ja okazjonalnie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk