Surówka kopenhaska
Opublikowano: 24.02.2022 r.
W surówce kopenhaskiej kluczową rolę odgrywają chrupiąca sałata lodowa, słodkawa marchewka, ostrzejsza cebula i pikantne ogórki konserwowe. Całość spinają lekki, jogurtowy sos z dodatkiem musztardy. Dzięki tej kombinacji smaków, surówka jest świeża, wyrazista i idealna na lekki posiłek czy dodatek do obiadu.
Składniki dla 3 porcji:
- Sałata lodowa - 200 g (1/2 główki)
- Marchewka - 120 g (2 sztuki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Ogórki konserwowe - 180 g (3 sztuki)
- Jogurt naturalny 2% - 180 g (1 opakowane)
- Musztarda - 30 g (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- miska
Przepis krok po kroku
- Sałatę umyj i poszatkuj w mniejsze kawałki.
- Marchew pokrój w słupki, cebulę w pióra, a ogórki w kostkę.
- Całość wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Jogurt wymieszaj z musztardą i polej całą surówkę.
Komentarz dietetyka
Surówka świetnie sprawdzi się jako dodatek warzywny do wielu dań obiadowych.
~ Oliwia Gawron, dietetyk