Surówka do łososia
Opublikowano: 22.06.2022 r.
Cukinia, bakłażan, kolorowe papryki i pomidory koktajlowe - to główne składniki surówki, która idealnie pasuje do łososia. Dodaje się do niej jeszcze cebulę czerwoną dla odrobiny pikantności i rukolę, która dodaje świeżości. Skrop całość oliwą z oliwek i gotowe! Prosto, lekko i smacznie.
Składniki dla 6 porcji:
- Cukinia - 300 g
- Bakłażan - 300 g
- Pomidory koktajlowe - 150 g
- Papryka zielona - 140 g
- Papryka czerwona - 200 g
- Papryka żółta - 200 g
- Cebula czerwona - 100 g
- Rukola - 60 g
- Oliwa z oliwek - 20 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, tymianek, oregano
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- grill elektryczny, grill, szczypce do grilla, ręcznik papierowy
Przepis krok po kroku
- Warzywa umyj. Bakłażana pokrój w plastry, każdy z nich dokładnie posól i odstaw na około 25 minut.
- Plastry bakłażana opłucz i osusz ręcznikiem papierowym.
- Papryki pokrój w plastry. Cukinię w plasterki, a pomidorki i cebule przekrój na pół.
- Warzywa ułóż na grillu i podpiekaj, aż zaczną się marszczyć.
- Podczas pieczenia przesmaruj warzywa oliwą.
- W misce ułóż umytą rukolę, a na niej upieczone warzywa.
- Dopraw tymiankiem, oregano, solą i pieprzem.
Komentarz dietetyka
Choć smak cukinii jest neutralny, to jest to bardzo dobre źródło witamin takich jak: witamina C, witamina E i witaminy z grupy B. 100 g cukinii dostarcza około 20 kcal.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk