Surówka do kurczaka
Opublikowano: 16.02.2022 r.
Kapusta biała, marchewka, cebula i koperek – to tylko niektóre z najważniejszych składników, które sprawią, że ta surówka do kurczaka będzie na maxa smaczna i chrupiąca. Dodatek pomidorów nada jej soczystości, a musztarda i olej rzepakowy – pikantnego charakteru.
Składniki dla 10 porcji:
- Kapusta biała - 400 g (pół małej główki)
- Cebula - 120 g (2 średnie sztuki)
- Koperek ogrodowy świeży - 30 g (1 pęczek)
- Pomidor - 200 g (2 małe sztuki)
- Marchewka - 200 g (2 małe sztuki)
- Musztarda - 50 g
- Olej rzepakowy - 100 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, cukier
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- duża miska
Przepis krok po kroku
- Posiekaj drobno kapustę.
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w bardzo drobną kostkę.
- Poszatkuj koper.
- Pomidora pokrój w kostkę.
- Obierz marchew i zetrzyj na tarce.
- Umieść warzywa w misce.
- Dopraw solą, pieprzem i cukrem.
- Dodaj olej rzepakowy i musztardę, wymieszaj dokładnie.
Komentarz dietetyka
Surówka do kurczaka to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Surówka zawiera dużą ilość składników mineralnych oraz witamin. Jest niskokaloryczna i mogą ją spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny