Surówka do kebaba
Opublikowano: 25.04.2022 r.
Kapusta pekińska, czerwona papryka i marchewka to główni bohaterowie tej surówki do kebaba. Do tego dochodzi aksamitny dressing z majonezu, jogurtu naturalnego i odrobiny czosnku. Szybka i prosta kompozycja, która sprawi, że Twój kebab zyska nowy, świeży wymiar!
Składniki dla 4 porcji:
- Kapusta pekińska - 350 g (1/2 sztuki)
- Ogórek - 60 g (1 mała sztuka)
- Marchewka - 45 g (1 sztuka)
- Papryka czerwona - 240 g (1 sztuka)
- Majonez - 40 g (2 łyżki)
- Jogurt naturalny - 60 ml (3 łyżki)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- tarka, praska do czosnku
Przepis krok po kroku
- Kapustę poszatkuj, marchew i ogórka obierz i zetrzyj na tarce, paprykę pokrój w cienkie słupki.
- Czosnek drobno posiekaj i wymieszaj z jogurtem i majonezem.
- Warzywa wymieszaj z sosem.
Komentarz dietetyka
Aby obniżyć kaloryczność surówki majonez można zastąpić jogurtem lub wybrać ten w wersji light.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk