Surówka do karkówki

Opublikowano: 03.03.2022 r.
Kapusta biała, olej rzepakowy i ocet winny - te składniki tworzą fantastyczną surówkę idealną do karkówki. Dodaj do tego świeżą marchewkę i chrupiący ogórek, a całość skrop sokiem z cytryny, by osiągnąć idealne połączenie smaków. Szybka i prosta surówka, która doskonale uzupełni mięsne danie.
Składniki dla 4 porcji:
- Kapusta biała - 800 g
- Olej rzepakowy - 55 ml
- Ocet winny - 30 ml
- Marchewka - 90 g
- Ogórek - 170 g
- Sok z cytryny - 15 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- duża miska, szatkownica
Przepis krok po kroku
- Kapustę poszatkuj
- Wrzuć posiekaną kapustę do miski i wymieszaj z solą. Odstaw ją na 30 minut, a następnie Wyciśnij ją rękoma.
- Marchewkę i ogórka obierz i posiekaj w plasterki. Dodaj do kapusty.
- Wymieszaj olej, ocet i sok z cytryny z pieprzem, solą i natką pietruszki.
- Wymieszaj sałatkę z dressingiem.
Komentarz dietetyka
To opcja pełna witamin i błonnika, więc może pojawiać się w menu często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny