Surówka do kaczki
Opublikowano: 15.08.2022 r.
Kapusta czerwona, jabłko, marchewka i ocet jabłkowy – to zgrany zespół, który zrobi cuda z Twoją kaczką. W tej surówce wszystko się idealnie komponuje: soczysta kapusta, słodka marchewka, kwaśne jabłko i ten delikatny kwasek octu jabłkowego. To naprawdę prosty przepis, a efekty są naprawdę mega!
Składniki dla 6 porcji:
- Kapusta czerwona - 1000 g
- Cebula - 100 g
- Marchewka - 180 g
- Jabłko - 180 g
- Koperek - 10 g
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Ocet jabłkowy - 20 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, cukier, ocet jabłkowy
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- tarka, miska, miseczka, szatkownica
Przepis krok po kroku
- Kapustę oczyść z wierzchnich liści. Główkę kapusty przetnij na pół i usuń głąb.
- Poszatkuj drobno liście kapusty.
- Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę obierz i drobno posiekaj.
- Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Warzywa i jabłko umieść w dużej misce.
- W małej miseczce wymieszaj olej rzepakowy z octem, łyżeczką soli, 1/2 łyżeczki pieprzu i łyżeczką cukru.
- Do miski wlej sos i dodaj posiekany koperek. Całość dokładnie wymieszaj.
Komentarz dietetyka
Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400 g warzyw dziennie, przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej lub chorób układu sercowego.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk