Surówka colesław
Opublikowano: 17.04.2021 r.
Kapusta biała, marchewka i odrobina cebuli to kluczowe składniki klasycznej surówki colesław. Całość łączy pyszny sos na bazie majonezu i jogurtu greckiego. Proste, ale naprawdę smaczne dodatki, które świetnie wpisują się w codzienne posiłki i uzupełniają każde danie.
Składniki dla 5 porcji:
- Kapusta biała - 1000 g (0,5 główki)
- Marchewka - 68 g (1,5 szt)
- Cebula - 50 g (0,5)
- Majonez - 25 g (1 łyżka)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 60 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, ocet spirytusowy
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- tarka, miska
Przepis krok po kroku
- Kapustę obierz z pierwszych liści i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach wprost do dużej miski. Możesz ją też poszatkować nożem.
- Marchew obierz i również zetrzyj na tarce do miski z kapustą.
- Cebulę obierz z pierwszych liści i drobno posiekaj, dodaj do reszty składników sałatki.
- W miseczce zmieszaj jogurt naturalny z majonezem i octem. Dodaj sól i pieprz. Wszystko razem wymieszaj i dodaj do miski z sałatką. Sałatkę połącz dokładnie z sosem. Udekoruj posiekaną natką pietruszki.