Surówka chińska
Opublikowano: 13.08.2023 r.
Kapusta biała, marchewka, olej rzepakowy oraz ocet ryżowy to podstawowe składniki, które tworzą idealną surówkę chińską. Do tego dodajemy czosnek, który nadaje lekko pikantny smak, oraz odrobinę cukru, żeby zrównoważyć wszystkie smaki. Taka kombinacja tworzy orzeźwiającą i chrupiącą przekąskę, która idealnie pasuje do wielu dań.
Składniki dla 10 porcji:
- Kapusta biała - 1500 g (pół główki)
- Marchewka - 250 g (2 średnie sztuki)
- Olej rzepakowy - 100 ml
- Ocet ryżowy - 50 ml
- Cukier - 50 g (5 płaskich łyżew stołowych)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, tarka, duża miska, praska do czosnku, rondelek, szatkownica
Przepis krok po kroku
- Kapustę poszatkuj na szatkownicy.
- Marchew obierz, umyj i zatrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Kapustę i marchew przełóż do miski i wymieszaj.
- Do rondelka wlej olej oraz ocet. Następnie dodaj cukier oraz 2 płaskie łyżeczki soli. Składniki dokładnie wymieszaj i zagotuj.
- Pod koniec gotowania do dressingu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Gorący dressing wlej do miski z kapustą i dokładnie wymieszaj.
- Miskę z surówką przykryj i odstaw do lodówki na noc.
- Gotową surówkę chińską podawaj np. jako dodatek do obiadu.
Komentarz dietetyka
Surówka chińska to doskonała propozycja na dodatek do obiadu. Kapusta biała wykorzystana do przygotowania surówki stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać ją w kuchni.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny