Studzienina
Opublikowano: 22.12.2021 r.
Nóżki wieprzowe, żeberka wieprzowe, marchewka i pietruszka to kluczowe składniki w klasycznym przepisie na studzieninę. Te składniki razem tworzą wyrazisty i bogaty smak, który idealnie sprawdza się na zimowe wieczory. Nóżki wieprzowe i żeberka dodają tej potrawie charakterystycznego, intensywnego aromatu, zaś warzywa wzbogacają ją o słodką nutę.
Składniki dla 8 porcji:
- Nóżki wieprzowe - 1000 g
- Żeberka wieprzowe - 1000 g
- Marchewka - 300 g (2 duże sztuki)
- Pietruszka - 200 g (2 małe sztuki)
- Przyprawy - sól, pieprz, ocet spirytusowy, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Nóżki wieprzowe wraz z żeberkami umieść w garnku i wlej wodę.
- Zagotuj i wymień wodę na świeżą.
- Dodaj do niej czosnek, cebulę, liść laurowy i ziele angielskie.
- Gotuj na wolnym ogniu przez 3-4 godziny. Po 2 godzinach gotowania dodaj marchewki i pietruszkę.
- Oddziel mięso od kości.
- Warzywa pokrój na mniejsze kawałki.
- Dopraw wywar solą, pieprzem i octem.
- Warzywa i mięso umieść w miskach i przelej porcje bulionu do małych salaterek.
- Schłodź w lodówce przez 6 godzin.
Komentarz dietetyka
Studzienna to danie zawierające dużą ilość białka zwierzęcego. Nie zawiera dużej ilości kalorii i jest świetnym źródłem naturalnej żelatyny. Możesz także przygotować galaretę z kurczakiem.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny