Strudel z jabłkami
Opublikowano: 18.05.2022 r.
Jabłka, cytryna, rodzynki i rum to serce naszego strudla z jabłkami. Soczyste jabłka połączone z delikatnym aromatem cytryny i słodkimi rodzynkami, nasączonymi rumem, tworzą niepowtarzalne nadzienie. Całość otulona jest cienkim, chrupiącym ciastem z mąki pszennej, z dodatkiem masła i bułki tartej. Prosty, domowy deser o niezapomnianym smaku!
Składniki dla 10 porcji:
- Cukier - 100 g (pół szklanki)
- Olej rzepakowy - 60 ml (6 łyżek stołowych)
- Mąka pszenna typ 550 - 250 g
- Bułka tarta - 100 g
- Cytryna - 50 g (1 mała sztuka)
- Jabłko - 750 g (3 duże sztuki)
- Masło - 100 g (pół kostki)
- Rodzynki - 50 g
- Rum - 100 ml (2 kieliszki)
- Przyprawy - sól, cynamon
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, tarka, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia, folia spożywcza, miska
Przepis krok po kroku
- Do miski wsyp mąkę, szczyptę soli, pół szklanki wody oraz płaską łyżeczkę cukru. Następnie dodaj olej i składniki dokładnie wymieszaj.
- Ciasto włóż do miski, posmaruj je olejem, miskę przykryj folią spożywczą i ciasto odstaw na około 30 minut.
- Rodzynki zalej rumem.
- Na patelni roztop połowę masła, następnie dodaj do niego bułkę tartą. Składniki dokładnie wymieszaj i zdejmij z ognia.
- Cytrynę dokładnie wyszoruj i zetrzyj z niej skórkę.
- Z cytryny wyciśnij sok do osobnej miseczki.
- Jabłka obierz ze skórki i pokrój je w mniejsze kawałki. Kawałki jabłek włóż do miseczki z sokiem z cytryny.
- Do miski z jabłkami dodaj skórkę z cytryny, cukier, rodzynki z rumem oraz cynamon. Składniki dokładnie wymieszaj.
- Ciasto wyłóż na czysty ręcznik kuchenny wysypany mąką.
- Ciasto rozwałkuj bardzo delikatnie, a następnie rozciągnij ciasto przy pomocy rąk (powinien powstać cienki prostokąt).
- W garnku roztop pozostałe masło i pozostaw je do przestygnięcia.
- Następnie masłem posmaruj ciasto (z każdej strony zachowaj margines około 4 cm).
- Na maśle rozsmaruj bułkę tartą oraz farsz jabłkowy bez płynu.
- Następnie zegnij do środka ciasto z każdej strony.
- Ciasto roluj tak, aby powstała rolada (najlepiej zrobić to unosząc delikatnie ręcznik).
- Strudel umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Strudel posmaruj z wierzchu roztopionym masłem.
- Ciasto piecz przez około 40 minut w temperaturze 200 st.C.
Komentarz dietetyka
Strudel z jabłkami to doskonały pomysł na dodatek do kawy lub herbaty. Dodatek jabłek wzbogaca je w wiele cennych składników mineralnych oraz witamin.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny