Strudel z ciasta francuskiego
Opublikowano: 02.05.2022 r.
Jabłka prażone, gotowe ciasto francuskie, jajko i szczypta cukru – to wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania pysznego strudla z ciasta francuskiego. To proste i szybkie ciasto z pewnością zadowoli każde podniebienie. Aromatyczne jabłka w połączeniu z chrupiącym francuskim ciastem i delikatnym cukrowym akcentem tworzą niezapomniany smak, który pokochasz!
Składniki dla 6 porcji:
- Jabłka prażone - 250 g
- Ciasto francuskie - 280 g
- Jajko - 1 szt.
- Cukier - 40 g
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, wałek, pędzelek
Przepis krok po kroku
- Ciasto francuskie dokładnie rozwałkuj.
- Na środku wyłóż masę jabłkową.
- Ciasto zroluj, zaczynając od jednej krawędzi.
- Jajko wbij na talerzyk i dokładnie je rozmieszaj. Za pomocą pędzelka posmaruj nim wierzch ciasta.
- Wierzch ciasta posyp cukrem.
- Ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.
- Wierzch ciasta lekko ponacinaj, by powstały poziome linie.
Komentarz dietetyka
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny