Strudel wiedeński
Opublikowano: 31.08.2022 r.
Jabłka, cynamon, rodzynki i masło – to serce strudla wiedeńskiego! Soczyste owoce z nutą cytryny i odrobiną cukru, otulone delikatnym ciastem z mąki pszennej, jajka i szczypty soli. Smażona na maśle bułka tarta dodaje wyjątkowej chrupkości, a ocet spirytusowy i olej rzepakowy sprawiają, że ciasto jest elastyczne i kruche.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 250 g (1 szklanka)
- Jajko - 1 szt.
- Sól - 5 g (szczypta)
- Ocet spirytusowy - 10 ml (1 łyżka)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Jabłko - 1500 g
- Cytryna - 50 g (1/2 sztuki)
- Cukier - 125 g (1/2 szklanki)
- Cynamon - 20 g (2 łyżki)
- Masło - 125 g (1/2 kostki)
- Rodzynki - 125 g (1/2 szklanki)
- Bułka tarta - 40 g (4 łyżki)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, lodówka
Przepis krok po kroku
- Mąkę przesiej przez sitko, wbij jajko, wlej 1/2 szklanki wody i wymieszaj całość.
- Wsyp sól i wlej ocet, zagnieć ciasto i uformuj kulę.
- Odstaw ciasto do lodówki na godzinę.
- Jabłka obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki.
- Skropl owoce sokiem z cytryny i wymieszaj z cynamonem.
- Dodaj cukier i rodzynki.
- Masło rozpuść w rondelku
- Ciasto cienko rozwałkuj na stolnicy, posmaruj rozpuszczonym masłem i posyp bułką tartą.
- Dodaj farsz i zawiń ciasto w rulon. Posmaruj pozostałą ilością masła i przełóż na blaszkę do pieczenia.
- Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Ciasto możesz przygotować z gotowego ciasta francuskiego.
~ Oliwia Gawron, dietetyk