Strucla z serem i budyniem
Opublikowano: 14.07.2022 r.
Mąka pszenna, cukier, świeże drożdże, mleko, masło, tłusty ser twarogowy i budyń tworzą podstawę tej wyjątkowej strucli. Składniki takie jak jajka i żółtka dodają miękkości i bogactwa, tworząc w połączeniu niezwykle smaczną i kremową słodkość. To rewelacyjne połączenie sera i budyniu sprawia, że deser staje się nieco bardziej niecodzienny i wyjątkowy.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 450 g
- Cukier - 300 g (1,5 szklanki)
- Jajko - 2 szt.
- Drożdże świeże - 40 g (około pół kostki)
- Mleko 3,2% - 600 ml
- Masło - 120 g
- Ser twarogowy tłusty - 200 g
- Żółtko jajka - 3 szt.
- Budyń (proszek) - 50 g
- Przyprawy - cukier z prawdziwą wanilią
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blaszka keksowa
Przepis krok po kroku
- W dużej misce umieść mąkę, jajka, 100 g cukru i rozpuszczone masło.
- 200 ml mleka podgrzej w mikrofali i dodaj do niego drożdże, wymieszaj dokładnie.
- Drożdże rozpuszczone w mleku dodaj do mąki i zagnieć gładkie jednolite ciasto.
- Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny.
- Twaróg wymieszaj z żółtkami i 100 g cukru z wanilią.
- Do garnka wlej 400 ml mleka, dodaj 100 g cukru i budyń.
- Wymieszaj dokładnie i gotuj na wolnym ogniu przez 5-7 minut.
- Budyń wystudź.
- Ciasto rozwałkuj cienko.
- Wyłóż na nie masę twarogową i rozsmaruj, pozostawiając po 2 cm brzegu.
- Na twaróg wyłóż budyń.
- Zwiń ciasto jak makowiec.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i umieść w niej struclę.
- Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45 minut.
Komentarz dietetyka
Strucla z serem i budyniem to domowy wypiek zawierającym dużą ilość cukru. Podnosi on szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę oraz te z podwyższonym poziomem cholesterolu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny