Strucla z serem
Opublikowano: 26.10.2022 r.
Mąka pszenna, mleko, masło, jajka, świeże drożdże, cukier i chudy ser twarogowy – oto kluczowe składniki, które sprawiają, że strucla z serem jest nie do odparcia. Puszyste ciasto drożdżowe w połączeniu z delikatnym nadzieniem serowym to gwarancja smaku, który pokochasz od pierwszego kęsa.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 530 g
- Mleko 2% - 190 ml
- Masło - 155 g
- Jajko - 2 szt.
- Drożdże świeże - 30 g
- Cukier - 255 g
- Ser twarogowy chudy - 350 g
- Żółtko jajka - 2 szt.
- Przyprawy - cukier z prawdziwą wanilią, aromat waniliowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blender, duża miska, stolnica, papier do pieczenia, wałek, blaszka keksowa
Przepis krok po kroku
- Do miski dodaj pokruszone drożdże, 6 g cukru i zalej wszystko ciepłym mlekiem. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce przykryte ścierką na 45 minut.
- Roztop i ostudź 125 g masła.
- W dużej misce wymieszaj 480 g przesianej mąki, 159 g cukru, 2 całe jajka, opakowanie cukru z wanilią, masło i zaczyn.
- Wymieszaj wszystko dokładnie i zagnieć gładkie ciasto. Odstaw na czas robienia sera pod przykryciem w ciepłe miejsce.
- Zblenduj ser z jednym żółtkiem oraz 30 g cukru i kilkoma kroplami aromatu waniliowego.
- Na stolnicę wsyp mąkę (odrobinę, by ciasto się nie przykleiło) i rozwałkuj ciasto na kształt cienkiego prostokąta (grubość około 0,5 cm).
- Posmaruj ciasto masą, ale z jednej strony długiego brzegu pozostaw około 3 cm wolnego brzegu.
- Zawiń ciasto w rulon, zaczynając od brzegu z masą serową.
- Do formy keksowej włóż papier do pieczenia i ciasto. Pozostaw na 30 minut w ciepłe miejsce i przykryj ścierką.
- Przygotuj kruszonkę: 60 g cukru, 30 g masła, kilka kropli aromatu waniliowego oraz 50 g mąki zagnieć i zrób kruszonkę.
- Nagrzej piekarnik na 180 st. C z termoobiegiem.
- Ciasto posmaruj roztrzepanym żółtkiem i posyp kruszonką.
- Piecz do suchego patyczka przez około 50 minut.
Komentarz dietetyka
Strucla z serem dostarczy białko, tłuszcz i węglowodany. Zawiera wysoką kaloryczność. Ciasto zawiera niedużą ilość błonnika.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości