Strucla z makiem
Opublikowano: 16.08.2022 r.
Mąka pszenna, drożdże suche, jajka, mleko i masa makowa to kluczowe składniki, które sprawią, że strucle z makiem wyjdą mięciutkie i pyszne. Idealna na rodzinne spotkania, połączenie delikatnego ciasta i soczystej masy makowej z cukrem oraz masłem sprawi, że każdy kawałek będzie rozpływał się w ustach.
Składniki dla 5 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g
- Drożdże suche - 7 g
- Cukier - 30 g (3 płaskie łyżki stołowe)
- Mleko 3,2% - 125 ml (pół szklanki)
- Jajko - 2 szt.
- Masło - 30 g
- Masa makowa - 250 g
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, stolnica, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Do miski wsyp mąkę, dodaj drożdże, 100 ml ciepłego mleka, cukier i wymieszaj.
- Następnie do masy dodaj jedno jajko i wymieszaj.
- Dodaj miękkie masło i wyrabiaj ciasto przez około 15 minut.
- Ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 45 minut do wyrośnięcia.
- Po tym czasie ciasto ułóż na stolnicę oprószoną mąką, chwilę je wyrób i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach około 20 cm na 30 cm.
- Ciasto posmaruj masą makową, zwiń je w roladę wzdłuż dłuższego boku, przekrój przez środek wzdłuż dłuższego boku nożem na pół i zawiń obie części.
- Ciasto połóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.
- W miseczce wymieszaj pozostałe mleko z jednym jajkiem i mieszaniną posmaruj wierzch ciasta.
- Ciasto piecz przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
- Po tym ciasto wyciągnij ciasto i pozostaw do wystudzenia.
Komentarz dietetyka
Strucla z makiem to doskonała propozycja na deser. Strucla jest dość słodka i wysokokaloryczna.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny