Strucla z jabłkami
Opublikowano: 01.06.2022 r.
Mąka pszenna, drożdże suche, masło, mleko, jajko, cukier i oczywiście jabłka – te składniki sprawią, że twoja strucla z jabłkami będzie nie do pobicia. Pachnąca cynamonem i delikatnie posypana cukrem pudrem, to idealny deser na każdą okazję. Połączenie klasycznych składników i soczystych jabłek gwarantuje pyszny efekt!
Składniki dla 12 porcji:
- Mąka pszenna typ 550 - 550 g
- Drożdże suche - 7 g
- Masło - 80 g
- Mleko 3,2% - 220 ml (+ 1 łyżka do posmarowania)
- Jajko - 1 szt.
- Cukier - 70 g (50 g do ciasta + 2 łyżki do nadzienia)
- Jabłko - 540 g (3 sztuki)
- Cynamon - 10 g (1 łyżka)
- Żółtko jajka - 1 szt.
- Cukier puder - 30 g
- Przyprawy - cukier puder, cynamon, cukier
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia mała, duża miska, foremka keksówka, wałek, pędzelek, rondelek
Przepis krok po kroku
- Mąkę, 50g cukru i drożdże wsyp do miski. Masło rozpuść w rondelku.
- Do masła wlej zimne mleko i całość, dokładnie wymieszaj.
- Do miski z suchymi składnikami dodaj jajko i masło z mlekiem. Ciasto wyrabiaj przez kilka minut. Następnie przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
- Jabłka umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Przełóż na patelnię. Wsyp 2 łyżki cukru i cynamon. Całość smaż kilka minut, aż jabłka lekko zmiękną i powstanie karmel.
- Ciasto rozwałkuj na prostokąt. Ułóż na nim podsmażone jabłka. Zwiń całość w rulon. Rulon przetnij na pół.
- Dwie połówki rulonu zwiń jak warkocz i umieść w formie.
- Wierzch posmaruj żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka.
- Piecz 30 minut w 180 st. C.
- Cukier puder wymieszaj z odrobiną wodą i powstałym lukrem polej wystudzone ciasto.
Komentarz dietetyka
Jabłka to owoce bogate w witaminę C oraz błonnik.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk