Strucla makowa krucho drożdżowa
Opublikowano: 28.05.2022 r.
Mąka pszenna, drożdże suche i masa makowa to kluczowe składniki tej pysznej strucli makowej krucho drożdżowej. Do tego dodajemy masło, jajka oraz odrobinę miodu dla naturalnej słodyczy. Całość tworzy zgrany duet kruchutkiego ciasta i aromatycznej masy makowej, która rozpływa się w ustach. To idealny deser na wyjątkowe okazje!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 500 g (2 szklanki)
- Drożdże suche - 30 g (3 łyżki)
- Masło - 125 g (1/2 kostki)
- Jajko - 1 szt.
- Żółtko jajka - 4 szt.
- Cukier puder - 30 g (3 łyżki)
- Masa makowa - 500 g (1 puszka)
- Miód - 10 g (1 łyżka)
- Białko jajka - 4 szt.
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, miska, lodówka
Przepis krok po kroku
- Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj posiekane masło, cukier puder i żółtka jaj (4 sztuki).
- Zagnieć ciasto, dodaj kieliszek zimnej wody, drożdże i uformuj kulę.
- Podziel ciasto na dwie części i odłóż do lodówki na 30 minut.
- Białka jaj ubij na sztywno z odrobiną soli, a następnie połącz je z masą makową z puszki.
- Do maku dodaj odrobinę miodu i wymieszaj.
- Oby dwie kule ciasta rozwałkuj na stolnicy i wyłóż masę makową.
- Zawiń w charakterystyczne rulony i odstaw do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut.
- Tak przygotowane ciasto upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Do masy makowej możesz dodać rodzynki lub bakalie.
~ Oliwia Gawron, dietetyk