Strucla makowa
Opublikowano: 14.09.2022 r.
Mąka pszenna, świeże drożdże, masło, jajko i śmietana tworzą bazę dla tej pysznej strucli makowej. A co w środku? Masa makowa z dodatkiem rodzynek, suszonej żurawiny, orzechów włoskich i kandyzowanej skórki z pomarańczy – to kombinacja, która sprawia, że świąteczny deser nabiera niepowtarzalnego smaku i aromatu.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g
- Cukier - 6 g (1 łyżka)
- Drożdże świeże - 25 g
- Masło - 125 g
- Jajko - 1 szt.
- Śmietana 12% - 60 g (1/4 szklanki)
- Masa makowa - 425 g (0,5 puszki)
- Rodzynki - 75 g
- Suszona żurawina - 75 g
- Orzechy włoskie - 125 g
- Kandyzowana skórka z pomarańczy - 100 g
- Białko jajka - 1 szt.
- Cukier puder - 85 g (0,75 szklanki)
- Przyprawy - sól, sok z cytryny
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, stolnica, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Roztop masło i ostudź je całkowicie.
- Zrób zaczyn: drożdże pokrusz i zasyp cukrem. Rozetrzyj i odstaw na kilka minut.
- Mąkę wymieszaj ze szczyptą soli, dodaj zimne masło, jajko, śmietanę oraz zaczyn.
- Zagnieć wszystko, aż powstanie elastyczne ciasto.
- Nagrzej piekarnik na 180 st. C. Na płaskiej blaszce do pieczenia (od piekarnika) wyłóż papier do pieczenia. Opcjonalnie posmaruj papier olejem.
- Ciasto można od razu rozwałkować na wielkość blachy i przenieść je na blachę do pieczenia.
- Posmaruj ciasto roztrzepanym białkiem jaja.
- Do masy makowej dodaj posiekane orzechy, rodzynki, żurawinę oraz połowę ilości skórki kandyzowanej i wszystko dobrze wymieszaj.
- Rozprowadź masę makową na cieście, zostawiając po 2 cm wolnego brzegu z każdej strony.
- Zrób z ciasta rulon (najlepiej pomóc sobie papierem do pieczenia).
- Ciasto wstaw do piekarnika i piecz przez 30 minut.
- Po ostudzeniu ciasta zrób lukier: wymieszaj cukier puder z sokiem z połowy cytryny. W razie potrzeby dodaj łyżkę gorącej wody.
- Polej lukrem ciasto i posyp resztą kandyzowanej skórki.
Komentarz dietetyka
Mak jest bogaty w korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe. Stanowi źródło między innymi magnezu, fosforu i wapnia. Jest także bogaty w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Dobrze wpływa na przewód pokarmowy, gdyż znajduje się w nim sporo błonnika.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości