Strucel makowy
Opublikowano: 26.10.2022 r.
Masa makowa z bakaliami, mąka pszenna, świeże drożdże, mleko, jajka i masło - to tylko niektóre z najważniejszych składników, które sprawiają, że strucla makowa smakuje wyjątkowo. To ciasto pełne aromatycznych bakalii i pachnącej skórki pomarańczowej, z delikatnym, puszystym wnętrzem owiniętym w złocistą skórkę.
Składniki dla 14 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g
- Cukier - 50 g
- Mleko 2% - 200 ml
- Jajko - 4 szt.
- Masło - 50 g
- Drożdże świeże - 25 g
- Masa makowa - 850 g (z bakaliami)
- Cukier puder - 255 g
- Kandyzowana skórka z pomarańczy - 50 g
- Przyprawy - sól, skórka z cytryny, cukier z prawdziwą wanilią, aromat rumowy, skórka pomarańczy, sok z pomarańczy
Liczba porcji: 14
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, tarka, duża miska, stolnica, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia, sitko, patelnia
Przepis krok po kroku
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Do niewielkiej miski włóż pokruszone drożdże i łyżkę cukru (odejmij ze składników). Mieszaj do rozpuszczenia i dodaj 50 ml lekko ciepłego mleka. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut (przykryj ściereczką).
- Rozpuść masło na patelni i ostudź.
- Oddziel żółtka od białek.
- Do większej miski wsyp mąkę (przesiej).
- Dodaj opakowanie cukru z prawdziwą wanilią, parę kropli aromatu, resztę cukru, żółtka oraz roztopione masło.
- Wymieszaj wszystko z podrośniętym zaczynem.
- Długo (minimum 8 minut) wyrabiaj ciasto na stolnicy posypanej mąką. Ostatecznie ciasto powinno być jednolite i elastyczne.
- Miskę oprósz lekko mąką i włóż do niej ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut.
- Zacznij ubijać białka na sztywno (ze szczyptą soli).
- Masę makową przełóż do miski, wymieszaj wraz z kilkoma kroplami aromatu, startą skórką z cytryny i pomarańczy.
- Do masy dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj.
- Gdy ciasto urośnie, wyłóż je na stolnicę posypaną mąką. Minutę zagniataj i rozwałkuj, tworząc cienki (0,5 cm) prostokąt.
- Posmaruj ciasto masą makową (pozostaw około 3 cm wolnego brzegu z jednej, dłuższej strony).
- Zacznij zwijać ciasto od brzegu, który jest posmarowany masą. Zawiń w rulon. Ciasto owiń papierem do pieczenia tak jak cukierek.
- Na blaszce do pieczenia ułóż ciasto łączeniem do dołu.
- Pozostaw ciasto na 20 minut.
- Nagrzej piekarnik na 160 st. C. z termoobiegiem.
- Po 20 minutach wstaw ciasto do piekarnika (piecz w papierze do pieczenia).
- Piec ciasto przez godzinę.
- Po upieczeniu ostudź ciasto (otwórz papierowe zabezpieczenie).
- Po ostudzeniu przygotuj lukier: sok z połowy cytryny wymieszaj z cukrem pudrem. Jeżeli trzeba, dodaj więcej cukru pudru lub soku z pomarańczy. Polej ciasto. Posyp kandyzowaną skórką z pomarańczy.
- Odstaw do stężenia lukru.
Komentarz dietetyka
Przepis na strucel makowy jest wysokokaloryczny. Mak jest bardzo bogatym źródłem wielu witamin i składników mineralnych (m.in. żelazo, cynk, magnez, witaminy A, E, D...). Maku nie zaleca się jeść osobom, które leczą się farmakologicznie m.in. na nadciśnienie (ponieważ mogą zachodzić interakcje).
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości