Strogonow z wieprzowiny
Opublikowano: 10.12.2021 r.
Polędwiczki wieprzowe, cebula, pieczarki i czerwona papryka to główne składniki, które tworzą wyjątkowy smak strogonowa z wieprzowiny. Dodatek ogórka kiszonego i koncentratu pomidorowego nadaje potrawie charakterystycznej kwaśności i głębi. Strogonow to sycące danie, które doskonale sprawdzi się na obiad czy kolację.
Składniki dla 6 porcji:
- Polędwiczki wieprzowe - 500 g
- Cebula - 100 g
- Pieczarki - 200 g
- Papryka czerwona - 140 g
- Ogórek kiszony - 150 g
- Koncentrat pomidorowy - 25 g (1 łyżka)
- Olej rzepakowy - 10 ml (1 łyżka)
- Mąka pszenna typ 500 - 45 g (do obtoczenia mięsa)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, pieprz ziarna
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, duża miska
Przepis krok po kroku
- Umyj mięso. Pokrój je w plastry, a następnie nie za duże paski.
- Mięso wymieszaj w oleju i przypraw solą, pieprzem oraz papryką słodką.
- Obtocz kawałki mięsa w mące.
- Mięso wyłóż na rozgrzaną patelnię. Smaż około 5 minut i zdejmij mięso z patelni.
- Na tej samej patelni usmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz pieczarki pokrojone w pół plastry. Przypraw solą. Smaż do zarumienienia.
- Pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek.
- Po minucie dołóż mięso oraz wlej 500 ml domowego bulionu. Dodaj 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie i 3 ziarna czarnego pieprzu. Zagotuj.
- Całość gotuj około 30 minut.
- Pokrój ogórki oraz paprykę w niewielkie paski. Dodaj po 30 minutach do mięsa. Gotuj pod przykryciem kolejne 25 minut.
- Gdy minie 25 minut dodaj paprykę słodką oraz koncentrat. Dopraw do smaku. Dobrze wymieszaj.
- Całość podgotuj jeszcze 2 minuty. Gotowe.
Komentarz dietetyka
Przepis jest bogaty w białko. Zawiera dużo warzyw. Jest dobrą potrawą pod względem wartości odżywczych.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości