Strogonow z kurczaka
Piersi kurczaka, bulion drobiowy, pieczarki, papryka czerwona, ogórki kiszone i koncentrat pomidorowy – to najważniejsze składniki strogonowa z kurczaka, który jest pełen smaków i aromatów. Dzięki tym składnikom potrawa nabiera wyjątkowego charakteru i jest idealna na obiad czy kolację. Warto zaznaczyć, że piersi kurczaka są podstawą tego dania, a warzywa i przyprawy nadają mu niepowtarzalny smak.
Składniki dla 8 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 500 g
- Bulion drobiowy - 600 g
- Pieczarki - 500 g
- Cebula - 90 g
- Papryka czerwona - 480 g
- Ogórki kiszone - 400 g
- Koncentrat pomidorowy - 40 g
- Oliwa z oliwek - 30 ml
- Mąka pszenna typ 500 - 20 g
- Przyprawy - pieprz, papryka słodka
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek
Przepis krok po kroku
- Mięso umyj, osusz i pokrój w cienkie paseczki. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Pieczarki pokrój w plasterki. Ogórki kiszone w kostkę. Z papryk usuń gniazda nasienne i pokrój w krótsze paseczki.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i obsmaż mięso. Mięso przełóż do garnka.
- Na tą samą patelnię wlej jeszcze 2 łyżki oleju i podsmaż cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj pieczarki i smaż, aż zmniejszą swoją objętość. Dodaj paprykę i smaż razem około 3-4 minuty.
- Składniki z patelni dodaj do mięsa. Dodaj ogórki. Zalej całość bulionem. Dopraw zielem angielskim, liśćmi laurowymi, przecier pomidorowy, słodką paprykę, chilli oraz sól i pieprz.
- Całość gotuj około 20 minut.
- Jeśli chcesz zagęścić danie, to wymieszaj 2 łyżki mąki i 3 łyżki zimnej wody, po czym dodaj całość do sosu.
Komentarz dietetyka
Drób, w tym oczywiście kurczak, jest najczęściej polecanym mięsem. Wynika to z tego, że ma wysoką wartość składników odżywczych (głównie białka) i zawiera niewiele tłuszczu. W mięsie kurczaka znaleźć można również witaminy z grupy B oraz składniki takie jak cynk, selen, magnez czy fosfor. Mięso drobiowe to dobry wybór, jeśli w Twojej diecie brakuje pełnowartościowego białka.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk