Strogonow z indyka
Opublikowano: 03.02.2022 r.
Mięso z piersi indyka, cebula, papryka żółta i puszkowane pomidory – to główne składniki pysznego strogonowa z indyka. Delikatne mięso w połączeniu z warzywami tworzy prawdziwie sycący obiad dla całej rodziny. Dodatek intensywnego koperku ogrodowego i ostrej papryczki chili podkręca smak i nadaje daniu wyjątkowego charakteru.
Składniki dla 10 porcji:
- Mięso z piersi indyka bez skóry - 1200 g
- Cebula - 400 g (4 duże sztuki)
- Papryka żółta - 300 g (1 duża sztuka)
- Cukinia - 300 g (1 mała sztuka)
- Papryczka chili czerwona świeża - 20 g
- Olej rzepakowy - 100 ml
- Pomidory w puszce - 800 g
- Koperek ogrodowy świeży - 40 g (1 średni pęczek)
- Przyprawy - sól, pieprz, sos sojowy, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, czosnek
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Obierz cebulę z łuski i posiekaj drobno.
- W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Pokrój pierś w kostkę i dodaj do garnka, wlej sos sojowy i duś przez 7-9 minut.
- Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i pokrój w paski.
- Pokrój w paski cukinię.
- Dodaj paprykę i cukinię do garnka, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, wlej wodę i duś przez 10 minut.
- Dodaj pomidory z puszki i posiekaną papryczkę chilli.
- Duś całość 10 minut, dopraw solą, pieprzem i oregano.
- Dodaj posiekany koper.
- Podawaj z kaszą pęczak lub kopytkami.
Komentarz dietetyka
Strogonow z indyka to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Pyszny gulasz jest nisko kaloryczny i zawiera dużą ilość łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Gulasz jest bardzo dobrym daniem dla diabetyków i osobach walczących z nadmierną masą ciała.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny