Strogonow z boczniaka
Opublikowano: 26.11.2021 r.
Boczniaki, papryka czerwona, pomidory w puszce i cebula – to główne składniki strogonowa z boczniaków, który zaskoczy Cię swoim smakiem. Do tego dorzucasz czosnek, cukinię i pieczarki, a całość smażysz na oleju rzepakowym, żeby było aromatycznie i soczyście. Tuż przed podaniem dodajesz kolendrę świeżą, która nadaje daniu świeżości i wyrazistości.
Składniki dla 4 porcji:
- Boczniaki - 250 g
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 20 g (2 ząbki)
- Papryka czerwona - 240 g (2 sztuki)
- Cukinia - 300 g (1 sztuka)
- Pieczarki - 120 g (2 garści)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Pomidory w puszce - 200 g (1/2 puszki)
- Kolendra świeża - 20 g (1 garść)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryczka chilli świeża, papryka wędzona, kolendra świeża
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Na oleju rzepakowym zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
- Dodaj pokrojone w plastry boczniaki i smaż 5 minut.
- Następnie dodaj pokrojone w słupki papryki, cukinię i przekrojone na pół pieczarki.
- Na samym końcu dodaj pomidory z puszki i dopraw do smaku.
- Podsmażaj 10 minut pod przykryciem i podawaj danie obficie posypane kolendrą.
Komentarz dietetyka
Strogonow z boczniaków to świetna propozycja na wegański obiad, grzyby będą cennym źródłem białka i wielu witamin.
~ Oliwia Gawron, dietetyk