Strogonow wołowy
Opublikowano: 03.02.2022 r.
Udziec wołowy, cebula, pieczarki, czerwona papryka i pomidory w puszce to składniki, które stanowią podstawę pysznego strogonowa wołowego. To danie to prawdziwa uczta dla mięsożerców i miłośników wyrazistych smaków. Pełne aromatu i idealnie skomponowane, sprawi, że poczujesz się jak w restauracji bez wychodzenia z domu.
Składniki dla 5 porcji:
- Udziec wołowy - 1000 g
- Cebula - 400 g (4 duże sztuki)
- Pieczarki - 300 g (10 średnich sztuk)
- Papryka czerwona - 300 g (1 duża sztuka)
- Pomidory w puszce - 800 g
- Olej rzepakowy - 100 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra, czosnek
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę.
- Pokrój udziel wołowy w paski długości około 4-5 cm.
- W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
- Dodaj udziec i smaż 5-6 minut.
- Wlej 300 ml wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i duś pod przykryciem przez 20-25 minut.
- Pokrój pieczarki.
- Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.
- Dodaj pieczarki i paprykę do garnka, dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą.
- Wlej pomidory z puszki i gotuj przez 20 minut.
- Podawaj z gotowanymi ziemniakami lub kaszą.
Komentarz dietetyka
Strogonow wołowy to danie zawierające dużą ilość pełnowartościowego białka zwierzęcego. Potrawa jest pikantna, więc nie powinny jej spożywać dzieci i osoby starsze. Danie zawiera sporą ilość błonnika pokarmowego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny