Strogonow wieprzowy z łopatki
Opublikowano: 02.10.2022 r.
Łopatka wieprzowa, bulion warzywny, pieczarki i czerwona papryka to kluczowe składniki tego przepisu na strogonowa wieprzowego z łopatki. Dodajemy do nich cebulę, przecier i koncentrat pomidorowy, dzięki czemu danie nabiera wyjątkowego, głębokiego smaku. Wszystko wzbogacamy jeszcze kilkoma przyprawami i olejem rzepakowym, dzięki czemu potrawa jest soczysta i aromatyczna.
Składniki dla 4 porcji:
- Łopatka wieprzowa - 500 g
- Mąka pszenna typ 500 - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
- Bulion warzywny - 500 ml (2 szklanki)
- Olej rzepakowy - 50 ml (5 łyżek)
- Cebula - 300 g (2 średnie sztuki)
- Pieczarki - 300 g (10 dużych sztuk)
- Papryka czerwona - 150 g (1 mała sztuka)
- Przecier pomidorowy z solą - 120 g
- Koncentrat pomidorowy - 15 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka
Przepis krok po kroku
- Mięso pokrój na cienkie paski w poprzek włókien i wymieszaj je z mąką pszenną.
- W szerokim garnku zagotuj bulion warzywny.
- Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju i obsmaż na nim mięso z każdej strony.
- Przesmażone mięso przełóż do gotującego się bulionu, dopraw do smaku papryką słodką oraz ostrą i gotuj pod przykryciem do miękkości mięsa (około 30 minut).
- Cebulę obierz, pokrój w piórka i podsmaż na łyżce oleju.
- Następnie podsmażoną cebulę dodaj do garnka z mięsem i gotuj przez około 5 minut.
- Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki i podsmaż na pozostałym oleju. Grzyby smaż, aż odparuje z nich nadmiar wody.
- Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w paski.
- Pokrojoną paprykę dodaj do grzybów i smaż kolejne 5 minut.
- Podsmażone grzyby oraz paprykę przełóż do garnka z mięsem i gotuj pod przykryciem przez około 5 minut. Zawartość garnka dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Na koniec dodaj przecier pomidorowy oraz koncentrat pomidorowy i zagotuj.
- Strogonow gotuj bez przykrycia przez kolejne 5 minut.
- Gotowy strogonow podawaj na ciepło.
Komentarz dietetyka
Strogonow wieprzowy z łopatki na propozycje na obiad. Danie stanowi doskonałe źródło białka oraz składników mineralnych i witamin.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny