Strogonow wegetariański

Opublikowano: 15.03.2022 r.
Boczniaki, cebula i pomidory w puszce – to trio otwiera nasz przepis na strogonow wegetariański! Dodaj do tego chrupiące ogórki kiszone, marchewkę oraz odrobinę oleju rzepakowego i masz gotowe pyszne danie, które przekona każdego smakosza.
Składniki dla 4 porcji:
- Boczniaki - 600 g
- Cebula - 100 g
- Marchewka - 50 g
- Ogórki kiszone - 200 g
- Pomidory w puszce - 500 g
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, sos sojowy, natka pietruszki świeża, papryka wędzona, czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek, patelnia
Przepis krok po kroku
- Wlej połowę oleju do garnka.
- Pokrój cebulę w kostkę, a 2 ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Podsmaż na patelni.
- Obierz i umyj marchewkę, pokrój ją w ćwierć plastry. Dodaj do cebuli.
- Do cebuli i marchewki dodaj także pokrojonego w plasterki ogórka.
- Zalej warzywa wodą (ilość wg uznania, najlepiej około 5 cm ponad poziom warzyw). Zagotuj.
- Z boczniaków odetnij trzonki.
- Umyj je i pokrój w paski.
- Na reszcie oleju usmaż na złoty kolor boczniaki.
- Podsmażone boczniaki dodaj do warzyw z wodą.
- Wlej pomidory i dodaj łyżkę papryki słodkiej, łyżkę papryki wędzonej, łyżkę sosu sojowego i pół łyżeczki pieprzu.
- Gotuj, aż wszystkie warzywa zmiękną.
- Dopraw do smaku.
Komentarz dietetyka
Strogonow wegetariański jest całkowicie pozbawiony produktów pochodzenia zwierzęcego. Z tego powodu może być także serwowany weganom. Bardzo zdrowy i niskokaloryczny posiłek, ale o niskiej zawartości białka.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości