Strogonow Thermomix
Opublikowano: 21.03.2022 r.
Polędwica wołowa, pieczarki, papryka czerwona i pomidory w puszce to główne składniki strogonowa przygotowanego przy pomocy Thermomixa. Ten przepis to idealne połączenie mięsa i warzyw, które w łatwy sposób gotujemy bez konieczności stania przy garach. Bogaty w smaku bulion wołowy i aromatyczny czosnek podkręcają całość.
Składniki dla 6 porcji:
- Koncentrat pomidorowy - 30 g
- Pomidory w puszce - 400 g
- Polędwica wołowa - 500 g
- Bulion wołowy - 400 ml
- Ziemniaki późne - 150 g
- Pieczarki - 250 g
- Cebula - 100 g
- Ogórek kiszony - 100 g
- Papryka czerwona - 240 g
- Oliwa z oliwek - 30 ml
- Czosnek - 10 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra, czosnek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- thermomix, kopystka (thermomix)
Przepis krok po kroku
- W naczyniu Thermomixa umieść cebulę i czosnek. Rozdrobnij 4 sekundy / obroty 5. Zgarnij na dno naczynia, używając kopystki.
- Dodaj oliwę, 2 łyżki słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki papryki ostrej, łyżeczkę majeranku i podduś przez 4 minuty / Varoma / obroty 1.
- Pieczarki oczyść, pokrój w ćwiartki i dodaj do naczynia Thermomixa. Podduś przez 5 minut / Varoma / obroty 1.
- Mięso umyj, osusz i pokrój na 2 cm kawałki. Dodaj do naczynia Thermomixa razem z koncentratem pomidorowym. Duś przez 10 minut / 120 stopni / obroty 1.
- Dodaj pomidory z puszki, bulion, 1,5 łyżeczki soli, dużą szczyptę pieprzu, 3 liście laurowe i 3 kulki ziela angielskiego. Gotuj 40 minut / 100 stopni / obroty "łyżeczka".
- Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Dodaj do naczynia Thermomixa. Gotuj przez 10 minut / 100 stopni / obroty 1.
- Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i gotuj przez 8 minut / 100 stopni / obroty 1.
- Teraz dodaj ogórki kiszone pokrojone w plasterki i gotuj jeszcze przez 1 minutę / 90 stopni / obroty 1.
Komentarz dietetyka
Wołowina jest mięsem bogatym w żelazo i witaminę B12.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk