Strogonow drobiowy
Piersi kurczaka, pieczarki i czerwona papryka to główne gwiazdy tego przepisu na strogonowa drobiowego. Dodajcie do nich odrobinę bulionu drobiowego i koncentratu pomidorowego, a całość zgęścicie mąką pszenną. To naprawdę fajne danie, które można szybko przygotować na obiad.
Składniki dla 4 porcji:
- Cebula - 50 g (1 mała sztuka)
- Piersi kurczaka bez skóry - 300 g
- Pieczarki - 250 g
- Papryka czerwona - 250 g (1 duża sztuka)
- Bulion drobiowy - 500 g
- Koncentrat pomidorowy - 50 g
- Mąka pszenna typ 1850 - 25 g
- Oliwa z oliwek - 50 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka wędzona, papryka ostra
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, ręcznik papierowy
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz, pokrój w piórka i podsmaż na rozgrzanej połowie oliwy (w szerokim garnku).
- Mięso z piersi kurczaka pokrój w paski, dodaj do cebuli i smaż całość około 7 minut. Od czasu do czasu pomieszaj składniki.
- Pieczarki umyj, osusz ręcznikiem papierowym, pokrój w drobną kostkę, dodaj do garnka z mięsem i składniki smaż kolejne 7 minut. Składniki mieszaj co chwilę, aby nie przypalić grzybów.
- Paprykę umyj, osusz, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w paski. Następnie dodaj ją do garnka, składniki wymieszaj i dopraw do smaku przyprawami.
- Do garnka wlej gorący bulion, dodaj koncentrat pomidorowy - składniki wymieszaj i zagotuj.
- Zupę gotuj około 7-8 minut pod uchyloną przykrywką garnka.
- W tym czasie na suchej patelni podsmaż mąkę. Gdy będzie już rumiana dodaj oliwę i dokładnie wymieszaj. Następnie do mąki wlej pół szklanki wywaru z zupy i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
- Uzyskaną z mąki masę dodaj do garnka z zupą i składniki dokładnie wymieszaj. Całość jeszcze raz zagotuj.
- Gotową zupę podawaj na ciepło.
Komentarz dietetyka
Mięso z piersi kurczaka to doskonały wybór dla osób na diecie redukcyjnej. Jest to mięso dostarczające sporych ilości pełnowartościowego białka zwierzęcego i dostarcza niewiele kalorii. Jest to doskonałe źródło witaminy B3 i B6. Pierwsza z nich pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu LDL we krwi, dodatkowo podnosi poziom cholesterolu HDL. Jest to również witamina, która warunkuje prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i wpływa na metabolizm energetyczny. Dodatkowo spożywanie witaminy B3 w odpowiedniej ilości zmniejsza uczucie zmęczenia oraz wspomaga wydzielanie insuliny, która odpowiada za gospodarkę glukozy w naszym organizmie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny