Strogonow
Opublikowano: 01.05.2021 r.
Polędwica wołowa, bulion wołowy, pieczarki marynowane i przecier pomidorowy to kluczowe składniki strogonowa. Ta klasyczna potrawa łączy w sobie delikatność mięsa, wyrazisty smak bulionu i aromat pomidorów z lekką nutą pieczarek. Do tego dochodzi jeszcze cebula i papryka, które dodają głębi smaku, a wszystko to duszone na oleju rzepakowym.
Składniki dla 5 porcji:
- Polędwica wołowa - 500 g
- Mąka pszenna typ 750 - 50 g
- Bulion wołowy - 500 ml
- Olej rzepakowy - 100 ml
- Cebula - 100 g (2 małe sztuki)
- Pieczarki marynowane - 250 g
- Papryka czerwona - 150 g (1 mała sztuka)
- Przecier pomidorowy bez soli - 175 g
- Koncentrat pomidorowy - 25 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Mięso pokrój w poprzek włókien na cienkie paski. Wymieszaj je z mąką pszenną.
- W garnku zagotuj bulion wołowy.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, zwiększ ogień i stopniowo układaj na patelni mięso. Szybko je obsmaż i włóż do gotującego się bulionu.
- Wywar z mięsem dopraw papryką słodką i ostrą. Gotuj przez około 10-15 minut, aż mięso stanie się miękkie.
- Cebulę obierz, pokrój w piórka i podsmaż na łyżce oleju. Podsmażoną cebulę dodaj do garnka i gotuj kolejne 5 minut.
- Pieczarki pokrój w plastry, natomiast paprykę w paski. Na łyżce oleju odparuj pieczarki, następnie dodaj do nich pokrojoną paprykę i smaż przez około 5 minut.
- Warzywa z patelni przełóż do garnka z mięsem i gotuj przez 5 minut.
- Pod koniec gotowania dodaj przecier i koncentrat pomidorowy, całość dokładnie wymieszaj i zagotuj. Gotuj jeszcze 5 minut od momentu zagotowania się wywaru.
- Gotowy strogonow podawaj udekorowany natką pietruszki i z dodatkiem pieczywa.
Komentarz dietetyka
Strogonow to doskonały pomysł na włączenie do swojej diety dań kuchni rosyjskiej. Należy jednak pamiętać, że jest to danie dostarczające sporej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych oraz białka.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny