Stir fry z kurczakiem po chińsku
Opublikowano: 21.01.2022 r.
Piersi kurczaka, mrożone warzywa na patelnię, makaron ryżowy i olej sezamowy – to kluczowe składniki w tym szybkim i pysznym stir fry z kurczakiem po chińsku. Dzięki nim danie nabiera wyrazistego smaku i aromatu typowego dla azjatyckiej kuchni. To prosty przepis na obiad, który przygotujesz w mgnieniu oka!
Składniki dla 3 porcji:
- Olej sezamowy - 30 ml
- Piersi kurczaka bez skóry - 500 g
- Mrożone warzywa na patelnię - 250 g (chińskie)
- Makaron ryżowy - 200 g
- Sezam nasiona - 20 g
- Cebula dymka - 40 g
- Przyprawy - sól, sos sojowy, imbir świeży, papryczka chilli świeża, szczypiorek, czosnek, sos ostrygowy
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- garnek, wok
Przepis krok po kroku
- Ugotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Pokrój mięso w nie za dużą kostkę.
- Czosnek, imbir oraz papryczkę chilli bardzo drobno posiekaj.
- Wok rozgrzej.
- Gdy wok będzie gorący, wlej do niego olej. Olej powinieneś rozlać także na bokach.
- Mięso wrzuć na gorący olej. Smaż chwilę, aż mięso zmieni kolor na biały. Mieszaj cały czas.
- Dodaj czosnek, imbir, cebulę oraz chilli. Smaż minutę. Nie przestawaj mieszać.
- Po minucie dodaj warzywa na patelnię. Smaż kilka minut, aż lekko zmiękną, cały czas mieszaj.
- Do warzyw dodaj po 3 łyżki sosu sojowego i ostrygowego. Całość mieszaj bez przerwy, aż sos lekko zgęstnieje.
- Na patelnię dorzuć ugotowany makaron i smaż wszystko, cały czas mieszając. Makaron ma się połączyć z sosem. W razie potrzeby możesz dodać trochę wody, więcej sosów. Dopraw danie.
- Posyp całość sezamem i szczypiorkiem.
Komentarz dietetyka
Posiłek jest w pełni zbilansowany. Dostarczy białko, tłuszcz i węglowodany. Jest zdrowy i zawiera dużą ilość warzyw.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości