Stir fry z kurczakiem
Opublikowano: 13.03.2024 r.
Piersi kurczaka, makaron ryżowy, czosnek, marchewka, brokuły, olej sezamowy i sos sojowy to klucz do pysznego stir fry z kurczakiem. To danie to idealne połączenie delikatnego mięsa i chrupiących warzyw, z dodatkiem wspaniałego aromatu sezamu i charakterystycznej nuty sosu sojowego. Szybko, prosto i smacznie!
Składniki dla 2 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 200 g
- Mąka ziemniaczana - 10 g (1 łyżka)
- Makaron ryżowy - 100 g
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Marchewka - 50 g (1 sztuka)
- Brokuły - 200 g (1/2 sztuki)
- Oliwa z oliwek - 10 ml (1 łyżka)
- Olej sezamowy - 10 ml (1 łyżka)
- Sos sojowy - 30 ml (3 łyżki)
- Szczypiorek - 40 g
- Przyprawy - sól, pieprz, sos sojowy, papryczka chilli świeża, olej sezamowy, czosnek
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- garnek, wok
Przepis krok po kroku
- Kurczaka pokrój w cienkie paski lub kostkę, obtocz w przyprawach i mące ziemniaczanej.
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Czosnek pokrój w plastry, marchewkę w słupki, a marchew podziel na mniejsze różyczki.
- W woku rozgrzej oliwę, podsmaż czosnek i kurczaka.
- Dodaj warzywa i podsmażaj 5-6 minut co jakiś czas mieszając.
- Wymieszaj sos sojowy z 5-6 łyżkami wody i stopniowo dodawaj na patelnię, cały czas mieszając.
- Wymieszaj z olejem sezamowym, szczypiorkiem i podziel na dwie porcje.
Komentarz dietetyka
Danie jest odpowiednie dla osób na diecie bezglutenowej i kobiet w ciąży.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk