Stek z tuńczyka
Opublikowano: 29.09.2021 r.
Tuńczyk i oliwa z oliwek – to wszystko, czego naprawdę potrzebujesz, żeby przyrządzić pyszny stek z tuńczyka. Świeży tuńczyk wystarczy nasmarować oliwą z oliwek, żeby podkreślić jego naturalny smak. Idealny dla tych, którzy cenią sobie prostotę i świeżość na talerzu.
Składniki dla 2 porcji:
- Tuńczyk - 400 g
- Oliwa z oliwek - 10 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, kolendra nasiona mielone
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia grillowa, łopatka drewniana
Przepis krok po kroku
- Tuńczyka przekrój na 2 plastry.
- Posyp rybę szczyptą soli, pieprzu i nasion kolendry oraz skrop oliwą.
- Wmasuj w tuńczyka przyprawy.
- Rozgrzej patelnie i połóż na nią tuńczyka.
- Smaż po 1-2 minuty, z każdej strony, na mocnym ogniu. Opcjonalnie dłużej, jeżeli chcesz bardziej wysmażonego tuńczyka.
- Po usmażeniu zostaw rybę ja minutę i podawaj.
Komentarz dietetyka
Stek z tuńczyka to zdrowy pomysł na sycący obiad dla całej rodziny.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny