Stek z rostbefu
Opublikowano: 23.07.2022 r.
Rostbef wołowy i olej rzepakowy to kluczowe składniki tego przepisu na soczysty stek z rostbefu. Szybka i prosta do przygotowania potrawa, która urzeka smakiem i doskonałą teksturą mięsa. Idealny wybór na szybki, ale luksusowy obiad lub kolację.
Składniki dla 2 porcji:
- Rostbef wołowy - 400 g (4 plastry)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki stołowe)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia grillowa, ręcznik papierowy
Przepis krok po kroku
- Mięso wyjmij z lodówki na godzinę przed smażeniem.
- Ręcznikiem papierowym osusz mięso.
- Chwilę przed smażeniem mięso posól z dwóch stron.
- Patelnie grillową natłuścić olejem rzepakowym i rozgrzej.
- Na dobrze rozgrzaną patelnię ułóż plastry mięsa i smaż przez około 2 minuty po każdej stronie (mięso przełóż przy pomocy łopatki, a nie widelca).
- Usmażony stek przełóż na talerz i pozostaw na około 3 minuty, następnie przypraw zmielonym pieprzem.
- Stek z rostbefu podawaj bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Stek z rostbefu to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Stek stanowi dobre źródło białka.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny