Stek wieprzowy
Opublikowano: 19.09.2021 r.
Schab wieprzowy bez kości, oliwa z oliwek, masło i musztarda to kluczowe składniki, które sprawiają, że stek wieprzowy jest pełen smaku i aromatu. Soczyste plastry schabu, przesmażone na oliwie i maśle, nabierają wyjątkowej miękkości, a musztarda nadaje mięsu delikatnej pikantności.
Składniki dla 4 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 400 g (4 plastry)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Masło - 25 g (1 łyżka)
- Musztarda - 50 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, mielony czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Schab opłucz i osusz. Mięso natrzyj solą, pieprzem, czosnkiem, papryką i ziołami prowansalskimi. Nałóż na nie po 1 łyżeczce musztardy.
- Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj do niej masło.
- Kiedy się roztopi smaż na tłuszczu kotlety po 5 minut z każdej strony.
Komentarz dietetyka
To danie, które nie powinno gościć w menu zbyt często ze względu na duży udział tłuszczów nasyconych. Dobrze jest połączyć mięso z warzywami i kaszą.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny