Stek siekany
Opublikowano: 29.09.2021 r.
Polędwica wołowa, masło i cebula - te trzy składniki to podstawowe elementy steka siekanego, który jest świetnym pomysłem na szybki, sycący obiad. Stawiamy na jakość mięsa, dlatego najlepiej wybrać polędwicę, ale mielona wołowina też zda egzamin. Aromatyczne masło i dobrze podsmażona cebula dopełniają całość, tworząc pyszne danie.
Składniki dla 3 porcji:
- Polędwica wołowa - 400 g (opcjonalnie mielona wołowina)
- Masło - 20 g
- Cebula - 105 g (1 sztuka)
- Przyprawy - pieprz, rozmaryn
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, miska, patelnia, łopatka drewniana
Przepis krok po kroku
- Drobno posiekaj cebulę.
- Mięso pokrój w mniejsze kawałki, a następnie posiekaj.
- Wymieszaj mięso z cebulą i 0,5 łyżeczki pieprzu.
- Rozgrzej patelnię z masłem i rozmarynem.
- Z mięsa uformuj 3 kulki i spłaszcz je przy pomocy łopatki.
- Smaż każdego kotleta po 2 minuty z każdej strony, na mocnym ogniu.
- Następnie smaż jeszcze 1-3 minuty z każdej strony.
- Po usmażeniu zostaw mięso na 5 minut, żeby mięso odpoczęło.
Komentarz dietetyka
Siekany stek to sycący pomysł na obiad dla całej rodziny.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny