Stek
Opublikowano: 10.09.2021 r.
Polędwica wołowa, oliwa z oliwek, świeży rozmaryn i czosnek – to, co potrzebujesz, żeby zrobić idealny stek. Najważniejsze jest, żeby wybrać dobrej jakości mięso, które po odpowiednim przygotowaniu będzie soczyste i aromatyczne. Reszta składników tylko podkreśli smak tego kulinarnego klasyka.
Składniki dla 2 porcji:
- Polędwica wołowa - 400 g (Możesz użyć antrykot wołowy)
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek, rozmaryn
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia grillowa
Przepis krok po kroku
- Mięso wyjmij przed smażeniem aby miało temperaturę pokojową.
- Na patelni roztop masło dodaj do niego rozmaryn i rozciśnięty czosnek. Połóż mięso. Smaż 4-5 minut z każdej strony. Mięso podczas pieczenia polewaj po wierzchu masłem.
- Gotowy stek dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Daj mu odpocząć 10 minut. Dopiero po tym czasie krój.
Komentarz dietetyka
Stek to danie pełne łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Mięso wołowe zawiera dużo żelaza, więc sprawdza się u osób z jego niedoborami lub anemią. W zależności od kawałka mięso zawiera różne ilości tłuszczu, który jest nośnikiem smaku oraz kalorii. Jeśli dbasz o linie pamiętaj, aby wybrać mniej tłusty.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny