Staropolski zakwas buraczany

Opublikowano: 03.10.2022 r.
Buraki, sól i czosnek – to kluczowe składniki klasycznego staropolskiego zakwasu buraczanego. Zakwas powstaje z prostych warzyw, które poprzez fermentację zyskują wyjątkowy smak i bogate wartości odżywcze. To idealna baza do przygotowania zdrowego i smacznego barszczu lub jako dodatek do innych potraw.
Składniki dla 20 porcji:
- Burak - 1000 g
- Sól - 10 g (1 łyżka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- duży garnek, słoiki
Przepis krok po kroku
- Do garnka wlej ok. 2 litry wody, dodaj sól i wymieszaj.
- Buraki umyj, obierz i pokrój na plasterki.
- W szklanych słoikach ciasno poukładaj plastry buraków.
- Zalej solanką, szczelnie zakręć słoiki i odstaw na ok. 5-7 dni do ciemnego miejsca w temperaturze pokojowej.
Komentarz dietetyka
Niepasteryzowany zakwas z buraka, zwłaszcza w przypadku braku pewności co do właściwego przechowywania, nie powinien być spożywany przez kobiety w ciąży.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk