Staropolski barszcz wigilijny
Opublikowano: 02.11.2022 r.
Buraki, zakwas z buraka, suszone grzyby i czosnek to serce staropolskiego barszczu wigilijnego. Ta klasyczna polska zupa łączy ziemiste smaki warzyw korzeniowych z delikatną kwasowością zakwasu i głębokim aromatem suszonych grzybów. Cebula i jabłko dodają nuty słodyczy, balansując intensywność buraków. Perfekcyjna tradycja na Boże Narodzenie!
Składniki dla 10 porcji:
- Suszone grzyby - 50 g
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 10 g
- Burak - 2000 g
- Seler korzeniowy - 200 g (1/2 sztuki)
- Jabłko - 200 g (1 sztuka)
- Zakwas z buraka - 250 ml (1 szklanka)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, tarka
Przepis krok po kroku
- Do garnka wlej pół litra wody, dodaj suszone grzyby.
- Cebulę i jeden ząbek czosnku opal na palniku kuchenki. Przekrój na pół i dodaj do grzybów.
- Całość zagotuj, a następnie zmniejsz ogień na najmniejszy i gotuj pod przykryciem ok. 25-30 minut. W połowie czasu gotowania dodaj przyprawy.
- Buraki i selera umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Jabłko zetrzyj na tarce razem ze skórką.
- Warzywa i jabłko włóż do dużego garnka, zalej ok. 2,5 litrem wody oraz dodaj wywar grzybowy. Przykryj i zagotuj.
- Gotuj na minimalnym ogniu ok. 30 minut.
- Dodaj zakwas, wymieszaj i odstaw z ognia.
- Barszcz odstaw na około godzinę, następnie przecedź i schowaj do lodówki.
Komentarz dietetyka
Barszcz staropolski to bardzo zdrowa, niskokaloryczna zupa. W przypadku konieczności zastosowania diety lekkostrawnej warto ograniczyć ilość grzybów.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk