Staropolska zupa fasolowa
Opublikowano: 18.06.2022 r.
Fasola biała jaś, boczek wieprzowy bez kości, łopatka wieprzowa, marchewka i ziemniaki – to właśnie te składniki nadają charakter staropolskiej zupie fasolowej. Aromatyczny boczek i soczysta łopatka wieprzowa sprawiają, że zupa jest bogata i sycąca, a dodatek fasoli i warzyw tworzy harmonijną kompozycję smaków. Zróbcie sobie chwilę przerwy i zanurzcie się w pełnej, domowej atrakcji kulinarnej!
Składniki dla 6 porcji:
- Fasola biała jaś nasiona suche - 250 g (1 szklanka)
- Por - 100 g (1 sztuka)
- Marchewka - 120 g (2 sztuki)
- Ziemniaki późne - 300 g (4 sztuki)
- Boczek wieprzowy bez kości - 200 g (1 kawałek)
- Łopatka wieprzowa - 500 g
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, cząber, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Fasolę przełóż do miski i zalej wodą, odstaw na całą noc do napęcznienia.
- Do garnka włóż pokrojone mięso i namoczoną fasolę, zalej całość wodą (około 1 litr).
- Zagotuj całość, a następnie dodaj pokrojone ziemniaki.
- Gdy ziemniaki będą miękkie, dodaj resztę pokrojonych warzyw i kawałek boczku.
- Gdy wszystkie składniki będą miękkie, a zupa delikatnie zgęstnieje, będzie gotowa do podania.
Komentarz dietetyka
Zupę fasolową podaje się bez kaszy czy makaronu, ponieważ sama w sobie jest treściwa i gęsta.
~ Oliwia Gawron, dietetyk