Staropolska nalewka z żurawiny

Opublikowano: 03.11.2022 r.
Żurawina, wódka i spirytus to kluczowe składniki staropolskiej nalewki z żurawiny. Ta tradycyjna receptura wykorzystuje także cukier do zbalansowania kwaskowatego smaku owoców. Efektem jest aromatyczny i intensywnie owocowy trunek, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do długich zimowych wieczorów lub specjalnych okazji.
Składniki dla 0 porcji:
- Żurawina świeża - 2000 g
- Wódka - 1000 ml
- Spirytus - 1000 ml
- Cukier - 400 g
Liczba porcji: 0
Będziesz potrzebować:
- garnek, słoik, butelka szklana
Przepis krok po kroku
- Żurawinę dokładnie umyj, osusz i wstaw do zamrażarki na minimum 3 dni, do tygodnia.
- Po tym czasie włóż owoce do dużego słoika, zalej alkoholami i odstaw na miesiąc.
- Zlej alkohol do butelki, owoce zasyp cukrem i odstaw na tydzień. Każdego dnia dokładnie je przemieszaj.
- Powstały sok przelej do wcześniej rozlanego alkoholu i ponownie odstaw na ok. 2 tygodnie.
- Przefiltruj i rozlej do butelek.
Komentarz dietetyka
Alkohol w każdej ilości może mieć negatywny wpływ na zdrowie, dlatego należy ograniczać jego obecność w diecie.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk