Staropolska nalewka z czarnej porzeczki

Opublikowano: 18.06.2022 r.
Czarna porzeczka, spirytus, wódka i cukier – oto najważniejsze składniki staropolskiej nalewki z czarnej porzeczki! To wyjątkowy trunek, który łączy w sobie intensywny smak owoców z mocą alkoholu, tworząc harmonijną, słodko-kwasową kompozycję. Idealny na długie, zimowe wieczory i jako domowy specjał na różne okazje.
Składniki dla 50 porcji:
- Czarna porzeczka - 1000 g
- Spirytus - 500 ml (2 szklanki)
- Wódka - 500 ml (2 szklanki)
- Cukier - 500 g (2 szklanki)
Liczba porcji: 50
Będziesz potrzebować:
- słoik, gaza, butelka szklana
Przepis krok po kroku
- Owoce oczyść z ogonków i umyj pod wodą.
- Owoce czarnej porzeczki przełóż do szklanego słoika lub innego naczynia ze szkła.
- Wlej wódkę, a następnie spirytus.
- Odstaw owoce naokoło 30 - 90 dni, do momentu, aż napęcznieją maksymalnie.
- Po tym czasie zlej wytrącony sok, a owoce pozostaw w słoju i zasyp cukrem.
- Całość wymieszaj i odstaw na kilka dni, aż cukier całkowicie się rozpuści.
- Przecedź nalewkę przez gazę i przelej do szklanego naczynia.
Komentarz dietetyka
Domową nalewkę możesz przygotować z dowolnych owoców.
~ Oliwia Gawron, dietetyk