Staropolska nalewka z czarnej porzeczki

Opublikowano: 18.06.2022 r.
Czarna porzeczka, spirytus, wódka i cukier – oto najważniejsze składniki staropolskiej nalewki z czarnej porzeczki! To wyjątkowy trunek, który łączy w sobie intensywny smak owoców z mocą alkoholu, tworząc harmonijną, słodko-kwasową kompozycję. Idealny na długie, zimowe wieczory i jako domowy specjał na różne okazje.
Składniki dla 50 porcji:
- Czarna porzeczka - 1000 g
 - Spirytus - 500 ml (2 szklanki)
 - Wódka - 500 ml (2 szklanki)
 - Cukier - 500 g (2 szklanki)
 
Liczba porcji: 50
Będziesz potrzebować:
- słoik, gaza, butelka szklana
 
Przepis krok po kroku
- Owoce oczyść z ogonków i umyj pod wodą.
 - Owoce czarnej porzeczki przełóż do szklanego słoika lub innego naczynia ze szkła.
 - Wlej wódkę, a następnie spirytus.
 - Odstaw owoce naokoło 30 - 90 dni, do momentu, aż napęcznieją maksymalnie.
 - Po tym czasie zlej wytrącony sok, a owoce pozostaw w słoju i zasyp cukrem.
 - Całość wymieszaj i odstaw na kilka dni, aż cukier całkowicie się rozpuści.
 - Przecedź nalewkę przez gazę i przelej do szklanego naczynia.
 
Komentarz dietetyka
Domową nalewkę możesz przygotować z dowolnych owoców.
~ Oliwia Gawron, dietetyk