Staropolska nalewka miodowa

Opublikowano: 09.06.2022 r.
Miód, wódka i spirytus – oto absolutna trójca staropolskiej nalewki miodowej. Te klasyczne składniki gwarantują, że nalewka będzie miała niesamowity aromat oraz wyjątkowy smak. Dzięki miodowi, nalewka nie tylko zachwyca słodyczą, ale też dodaje specyficznej głębi, natomiast wódka i spirytus dbają o odpowiednią moc i klarowność trunku.
Składniki dla 20 porcji:
- Miód - 500 g
- Wódka - 500 ml
- Spirytus - 500 ml
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, duży garnek, butelka szklana
Przepis krok po kroku
- Do garnka wlej 1 szklankę wody i dodaj miód.
- Miód gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy się roztopi, powoli wlej do niego alkohol.
- Całość odstaw do przestudzenia i przelej do butelki.
- Trzymaj ją w zimnym i ciemnym miejscu przez 5 do 8 dni.
- Po tym czasie będzie gotowa do picia.
Komentarz dietetyka
Ta opcja ze względu na duży udział alkoholu nie powinna pojawiać się w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny