Spód do pizzy z kalafiora

Opublikowano: 21.08.2025 r.
Kalafior, ser parmezan i jajka – to wszystko, czego potrzebujesz, żeby stworzyć zdrowy i pyszny spód do pizzy z kalafiora. Ten przepis jest idealny, jeśli szukasz alternatywy dla tradycyjnego ciasta, nie rezygnując przy tym z ulubionych, włoskich smaków. Zdrowo, szybko i bez glutenu!
Składniki dla 3 porcji:
- Kalafior - 600 g (1 szt)
- Ser parmezan - 60 g
- Jajko - 2 szt.
- Przyprawy - sól, tymianek, oregano, bazylia
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, blender, tarka, papier do pieczenia, blacha do pizzy
Przepis krok po kroku
- Kalafior podziel na różyczki i wsadź do garnka z wodą. Gotuj przez 12 minut. Następnie wyciągnij kalafior i ostudź.
- Kalafior zblenduj na gładką masę, następnie wyłóż na sitko i odcedź całą wodę.
- Masę kalafiorową przełóż do miski i dodaj jajka. Zetrzyj ser na tarce o małych oczkach. Całość dopraw solą, pieprzem i ziołami, a następnie wymieszaj.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, następnie masę kalafiorową przełóż na blaszkę i ukształtuj za pomocą rąk jednolity spód.
- Spód podpiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 12-15 minut.
- Na gotowy spód możesz wyłożyć ulubione dodatki i piec jeszcze przez 8 minut.