Spód do ciasta z płatków owsianych
Opublikowano: 23.12.2021 r.
Płatki owsiane, masło i kakao – te trzy składniki tworzą bazę, z której zrobisz pyszny spód do ciasta. Wszystko to genialnie się łączy, tworząc intensywnie czekoladową i chrupiącą konsystencję. To szybki i prosty sposób na oryginalny spód, który świetnie komponuje się z różnymi nadzieniami.
Składniki dla 15 porcji:
- Płatki owsiane - 400 g (2 szklanki)
- Masło - 125 g (1/2 kostki)
- Kakao 16% (proszek) - 20 g (2 łyżki)
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g (1 opakowanie)
- Twaróg sernikowy - 500 g (1 opakowanie)
- Cukier puder - 40 g (4 łyżki)
- Żelatyna - 20 g (2 łyżki)
- Truskawki - 500 g
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, okrągła forma do pieczenia, rózga, lodówka
Przepis krok po kroku
- Płatki owsiane delikatnie zmiksuj.
- Masło rozpuść w rondelku, dodaj płatki owsiane i kakao.
- Przestań ogrzewać, wymieszaj łyżką, aż masę da się uformować.
- Gdy masa ostygnie, wyłóż nią blachę do pieczenia. Odstaw spód ciasta do lodówki.
- Śmietankę zmiksuj na gładki krem razem z cukrem pudrem.
- Następnie dodawaj delikatnie masę twarogową i wymieszaj rózgą.
- Żelatynę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wymieszaj z masą sernikową.
- Powstałą masę przełóż na spód z płatków.
- Truskawki zmiksuj na gładki mus i polej nim ciasto.
- Włóż sernik na zimno do lodówki, gdy masa stężeje, podawaj gościom.
Komentarz dietetyka
Spód z płatków owsianych będzie świetnym rozwiązaniem, gdy chcesz, aby Twoje ciasto było fit. O masie ciasta i dodatkach do niego zadecyduj sam.
~ Oliwia Gawron, dietetyk