Spanakopita
Opublikowano: 17.01.2023 r.
Ciasto filo, szpinak, cebula i ser feta – to główni bohaterowie spanakopity, klasycznej greckiej zapiekanki, która podbije Twoje kubki smakowe. Ciasto filo nadaje chrupkości, a aromatyczny szpinak wymieszany z bogatym serem feta idealnie wypełnia wnętrze dania. Wszystko jest delikatnie nasączone oliwą z oliwek, co sprawia, że każda porcja to czysta przyjemność.
Składniki dla 16 porcji:
- Ciasto filo - 450 g (1 opakowanie)
- Szpinak - 600 g
- Cebula - 300 g (4 sztuki)
- Ser Feta - 400 g
- Oliwa z oliwek - 650 ml (do przełożenia ciasta)
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, szczypiorek, oregano, koper, papryka chilli
Liczba porcji: 16
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, pędzelek, tortownica 30 cm
Przepis krok po kroku
- Nagrzej piekarnik na 200 st C, a tortownicę posmaruj oliwą na dnie i po bokach.
- Pokrój drobniej szpinak, pęczek szczypiorku, pęczek koperku i pęczek natki pietruszki. Umieść wszystko w misce.
- Do szpinaku dodaj pokrojoną w piórka cebulę.
- Pokrusz ser feta i dodaj go do reszty składników wraz z łyżką oregano, odrobiną chilli, soli oraz pieprzu do smaku.
- Wszystko wymieszaj dokładnie.
- Podziel płaty ciasta filo na pół. Połowę zostaw na później.
- Na dno tortownicy wyłóż pierwszy płat ciasta.
- Ciasto posmaruj dosyć obficie oliwą.
- Wystające ciasto zawiń w środek, zawinięte brzegi posmaruj oliwą i przykryj kolejnym płatem ciasta. Wykorzystaj w ten sam sposób pierwszą połowę ciasta.
- Teraz wyłóż farsz szpinakowy. Jeżeli wydzieli się woda, należy ją odcisnąć. Wyrównaj farsz na całej powierzchni.
- Ponów czynność z ciastem filo - postępuj dokładnie tak samo, na wierzchu kończąc oliwą.
- Nożem natnij spinakopitę tworząc kawałki (wielkość i kształt wg uznania). Najlepiej najpierw zrobić nacięcie na krzyż przez środek, a następie zrobić jeszcze jedno nacięcie z lewej i z prawej strony (w połowie odległości, czyli po środku) tworząc kwadratowe kawałki (około 16 kawałków).
- Piecz ciasto przez 80 minut.
- Jak ciasto się zarumieni, przykryj je folią aluminiową i zmniejsz temperaturę na 180 st C.
- Spinakopita jest gotowa.
Komentarz dietetyka
Szpinak to źródło witamin i składników mineralnych. Niestety zawiera też kwas szczawiowy. Z tego powodu nie jest wskazany dla osób, które cierpią między innymi na dnę moczanową. Jest to wysokokaloryczny przepis.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości