Spaghetti z warzywami
Opublikowano: 08.02.2023 r.
Pomidory koktajlowe, makaron spaghetti i oliwa z oliwek to podstawa tego dania. Do tego dodajemy świeżą bazylię i odrobinę czosnku niedźwiedziego, które nadają potrawie ziołowy, aromatyczny akcent. To proste, lekkie danie jest pełne smaków i świetnie sprawdzi się na szybki obiad.
Składniki dla 4 porcji:
- Pomidory koktajlowe - 400 g
- Natka pietruszki - 1 g
- Bazylia świeża - 1 g
- Oliwa z oliwek - 50 ml
- Makaron spaghetti - 320 g
- Czosnek niedźwiedzi świeży - 2 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki świeża, oregano, zioła prowansalskie, mielony czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, duży garnek, durszlak
Przepis krok po kroku
- Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy obrany i rozgnieciony czosnek. Podsmażyć by się zarumienił.
- Wrzucamy przekrojone na połówki pomidorki. Solimy, by puściły sok. Przesmażamy 4-5 minut. Następnie dodajemy posiekaną bazylię.
- Dodajemy ugotowany makaron. Całość mieszamy i od razu podajemy.
- Posypujemy natką pietruszki. Można również posypać startym serem dla smaku.
Komentarz dietetyka
Jako dietetyk, uważam, że przepis na spaghetti warzywne jest świetnym sposobem na zwiększenie spożycia warzyw w diecie. W tym daniu składniki bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne, takie jak pomidory, cukinia, cebula i papryka, zostały połączone z makaronem, który stanowi źródło węglowodanów złożonych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny