Spaghetti z tofu
Opublikowano: 01.11.2021 r.
Tofu wzbogacane wapniem, przecier pomidorowy bez soli, cebula, oliwa z oliwek i makaron spaghetti – to bazowe składniki naszego pysznego spaghetti z tofu. Przygotowanie jest szybkie i proste, a efekt to lekkie i zdrowe danie, które zaskoczy smakiem. Idealne na obiad czy kolację, gdy nie masz zbyt wiele czasu na gotowanie.
Składniki dla 2 porcji:
- Tofu wzbogacane wapniem - 120 g
- Przecier pomidorowy bez soli - 400 g (1 opakowanie)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Makaron spaghetti - 150 g (2 szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka wędzona, tymianek, oregano, bazylia, mielony czosnek
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, durszlak
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj w lekko osolonym wrzątku do pełnej miękkości.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę.
- Gdy będzie rumiana, dodaj do niej starte na tarce tofu.
- Całość przypraw papryką wędzoną i smaż przez 5 minut.
- Zawartość patelni zalej przecierem pomidorowym.
- Dodaj przypraw i zamieszaj.
- Duś przez 15 minut.
- Makaron połącz z sosem.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która jest świetną alternatywą dla mięsnej wersji, zawiera mniej tłuszczów, a więcej białka.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny