Spaghetti z passatą

Opublikowano: 30.08.2022 r.
Makaron spaghetti, passata pomidorowa, cebula, czosnek i mięso mielone z indyka to podstawa tego dania. Aromatyczna passata łączy się z cebulą i czosnkiem, dając bogaty sos pomidorowy, który otula kawałki delikatnego mięsa z indyka, a całość podana jest na al dente spaghetti. Idealne na szybki obiad!
Składniki dla 4 porcji:
- Makaron spaghetti - 250 g (1 szklanka)
- Passata pomidorowa - 500 g
- Cebula - 50 g (1/2 sztuki)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Olej rzepakowy - 10 ml (1 łyżka)
- Mięso mielone z indyka - 400 g
- Ser parmezan - 30 g (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.
- Olej rozgrzej na patelni, wrzuć drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
- Dodaj mięso i dopraw do smaku.
- Gdy mięso nabierze brązowego koloru, wlej passatę i dodaj zioła.
- Na końcu dodaj ugotowany makaron i delikatnie wymieszaj.
- Spaghetti podawaj posypane parmezanem.
Komentarz dietetyka
Zamiast passaty możesz użyć pomidorów z puszki.
~ Oliwia Gawron, dietetyk